Ayoub gaat voor Marokko kiezen: 7 Oranje-klanten die hem voor gingen

FC Utrecht-speler Yassin Ayoub is opgeroepen voor het nationale elftal van Marokko. De 23-jarige middenvelder kon kiezen: Oranje, of Marokko. Door zijn uitverkiezing voor het nationale elftal van Marokko is de kans groot dat de keuze voor hem wordt gemaakt.

Dat had eerder al kunnen gebeuren, uitgerekend tegen het Nederlands elftal. Op 31 mei 2017 werd een oefeninterland gespeeld tegen Oranje, maar Ayoub kreeg geen speelminuten. Ondanks die selectie, zonder speelminuten, bleef Ayoub hopen op een selectie voor het WK Voetbal 2018 in Rusland. Die is nu dus een stap dichterbij.

Ayoub ligt overigens pas écht vast nadat hij een officiële wedstrijd voor Marokko heeft gespeeld. Die komen er eind maart aan, tegen Servië en Oezbekistan.

Ayoub is (lang) niet de enige speler die kon kiezen tussen Marokko of Nederland. Meer dan een elftal aan Marokkaanse-Nederlanders ging hem voor. Die hadden we allemaal uit kunnen lichten, maar na lang wikken en wegen heeft de redactie van Sportnieuws een selectie van 7 spelers gemaakt die wij in ieder geval wel graag in Oranje hadden gezien. Hieronder lees je in willekeurige volgorde waarom. Daaronder mag jij heel democratisch je stem uitbrengen op wie jij graag in het Oranje had gezien.

Hakim Ziyech, de tovenaar uit Dronten
Dronten? Waar in Marokko ligt dat precies? Jaja, dat is precies de insteek van dit artikel: Ziyech komt dus uit Flevoland en is bezig aan een aardige opmars. De 24-jarige aanvallende middenvelder is in zijn volledige carrière al goed voor 70 doelpunten.

Op 9 oktober 2015 debuteerde Ziyech voor Marokko, in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ivoorkust (0–1). Zijn 1e doelpunt voor Marokko volgde in zijn 6e interland op 27 mei 2016. Op die dag speelde hij met Marokko een vriendschappelijke wedstrijd thuis tegen het altijd lastige Congo-Brazzaville. Ziyech was na 4 minuten spelen verantwoordelijk voor de openingstreffer en scoorde na 55 minuten spelen ook de 2–0 vanaf de stip.

Karim El Ahmadi, de elegante Enschedeër
Kind aan huis bij Feyenoord. Deze middenvelder draagt daar tegenwoordig ook de aanvoerdersband als opvolger van de gestopte Dirk Kuyt. Net zoals Ziyech is ook El Ahmadi gewoon geboren in Nederland en had hij dan ook voor Oranje uit mogen komen. Met roots uit de stad Ksar-el-Kebir, koos hij voor zijn 21ste ervoor zijn interlands af te werken in het shirt van de Atlasleeuwen. Met het Marokkaanse voetbalelftal onder 21 jaar behaalde hij de halve finale op het WK onder 20 jaar in Nederland in 2005.

Op 19 november 2008 maakte hij zijn debuut voor het ‘grote’ Marokko. In het oefenduel tegen Zambia, dat met 3–0 gewonnen werd, maakte de middenvelder zijn eerste speelminuten in het nationale elftal. Inmiddels staat de teller op 47 interlands.

Sofyan Amrabat, de balkunstenaar uit Blaricum
Een echte Noord-Hollander die net zoals El Ahmadi zijn wedstrijden afwerkt in het shirt van Feyenoord. Komt eigenlijk pas net kijken bij Marokko, want er staan pas 2 interlands achter zijn naam. Daarin wist hij het doel nog niet te treffen.

De overstap van Amrabat van Nederland naar Marokko vond op jonge leeftijd plaats. Wel speelde hij nog 4 potjes voor Nederland -14, om daarna over te stappen naar Marokko -17. Daar was het na 3 potjes genoeg geweest en mocht hij aansluiten bij de grote jongens.

Nordin Amrabat, nuchtere Nederlander uit Naarden
Komt tegenwoordig op huurbasis uit voor Leganés in Spanje, maar speelde daarvoor in Engeland, Turkije en Nederland. Ook Nordin heeft zijn minuten gemaakt in het oranje van Nederland. Niet in het 1e elftal, maar wel in Nederland -21 en in Nederland B. Dat waren overigens maar 4 wedstrijden, daarna werd de knoop doorgehakt: Marokko.

Uiteindelijk speelde Amrabat in 2011 zijn 1e interland voor Marokko. Met het Marokkaans olympisch elftal, onder leiding van coach Pim Verbeek, nam hij deel aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Marokko werd hier uitgeschakeld in de groepsfase. Amrabat had in alle 3 de wedstrijden een basisplaats. Inmiddels staat de teller op 26 wedstrijden en 4 doelpunten.

Zakaria Labyad, uit Utrecht
Komt dit seizoen uit voor de FC uit zijn geboortestad. Daarvoor speelde hij bij PSV, Sporting Lissabon, Vitesse en Fulham. Een wereldreiziger in het klein dus: Europareiziger.

Wat betreft interlands staat Labyad quitte. Hij heeft zowel voor Nederland als Marokko 16 interlands gespeeld. Voor Nederland natuurlijk niet in het echte oranje, maar de jeugdelftallen.

Op 29 februari 2012 maakte Labyad zijn debuut in de Marokkaanse nationale ploeg. Dit was in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Burkina Faso (2-0 winst).

In de zomer van 2012 mocht hij mee met het Marokkaans Olympisch elftal naar de Olympische Spelen in Londen. Marokko werd daar uitgeschakeld in de groepsfase. Labyad speelde op het toernooi alle 3 de wedstrijden en scoorde 1 doelpunt.

Mimoun Mahi, de blaag uit Den Haag
De blaag, omdat hij zichzelf nogal onmogelijk leek te maken bij FC Groningen. Gekke opmerkingen naar teamgenoten leken een vertrek te bevestigen. Toch werkt hij nog altijd zijn wedstrijden in het hoge noorden af. Koud genoeg, moet hij hebben gedacht, dus is hij voor Marokko gaan voetballen.

De eerste keer dat Mahi voor Marokko ‘koos’ was toen hij door de bondscoach werd geselecteerd voor de oefenwedstrijd tegen het Nederlands elftal. “Als ik daadwerkelijk word uitgenodigd, ga ik met volle trots spelen voor Marokko. Voor het nationale elftal spelen is het mooiste dat er is”, zei de aanvaller in gesprek met het Dagblad van het Noorden.

Mbark Boussoufa, altijd scorende Amsterdammer
Deze man mogen we gerust een oud-gediende van het Marokkaanse elftal noemen. Deze aanvaller speelt namelijk al sinds 2006 voor Marokko en is de enige speler in ons lijstje die niet voor een Nederlands 11-tal uitkwam. Deze beslissing werd onherroepelijk na zijn basisplaats in de kwalificatiewedstrijd voor de African Nations Cup, tussen Marokko en Malawi. Deze 1e officiële interland met inzet leverde de middenvelder gelijk zijn 1e doelpunt op voor de Atlas Lions. Hij scoorde de 2-0 tijdens de 2e helft en zette zo meteen ook de eindstand op het bord.

Scoren doet Boussoufa overal. Ook nu in dienst van Al-Jazira Club. In totaal is Boussoufa goed voor 103 doelpunten in 458 wedstrijden. Een doelpuntenmachine waar Nederland soms best wel behoefte aan heeft.

(Dit bericht verscheen eerder op de website van Sportnieuws)

Plaats een reactie